Vadnais Heights Twin City Orthopedics

The project consisted of an approximate 20,000 square foot medical office building. BKBM provided both civil and structural engineering services for the project.

Location: Vadnais Heights, MN
Client:  Sperides Reiners Architects, Inc.
Service:  Civil, Structural
Square Feet:  20,000
Construction Materials:  Composite deck on structural steel floor, steel deck on joist and steel beam roof. Masonry cores for lateral system. Precast concrete exterior panels and light gauge exterior walls.
 
This new two-story steel framed medical office building is supported on conventional spread footings, with non-loadbearing exterior walls, using elevator and stair masonry walls for a lateral system. A small cantilevered canopy structure is located at the main entry, independent of the building. Mechanical units are in a concentrated area on the roof, enclosed by a roof screen incorporating precast panels to match elements of the exterior. Some of the panels were detailed to be removable if needed for maintenance of the mechanical units. The large roof screen, in addition to other parapet features, led to unique detailing at the roof where we worked to keep the framing efficient and constructible without compromising architectural intent. Due to non-stacking openings in the exterior with brick cladding, additional steel framing for brick lintels were detailed, working with the architect to provide thermal isolation from exterior to interior elements. A portion of the second-floor framing was evaluated for load and vibration requirements to support X-ray equipment. Information was also provided for construction of an impact wall for physical therapy at the ground floor.
 
The site work included a new parking lot, concrete sidewalks, storm sewer, sanitary sewer service, and water services. This project was the last parcel to be developed as part of a master plan for the Vadnais Heights Ice Arena. Stormwater runoff from the impervious area on the site is routed through storm sewer to an underground filtration tank with 24” diameter pipes. Because the existing property had a stormwater management bio-filtration basin on site that was removed by the site plan, the proposed underground filtration tank for the project needed to include an equal amount of storage to replace the existing bio-retention basin, as well as additional storage to meet requirements for the proposed site layout. Along with providing rate control for the runoff, the tank uses a sand base as a means of filtering the water before discharging to existing storm sewer infrastructure. Multiple agencies such as the City, County, and Watershed District, were involved in the project, and coordination between these agencies was of high priority throughout the project life span.